Nieuws

Afgelopen februari presenteerden we tijdens de allereerste editie van Shakespeare is dead - festival voor nieuwe toneelschrijfkunst in Leuven (B) meer dan 20 nieuwe toneelstukken van over de hele wereld aan een internationaal professioneel publiek.

In maart 2023 reist Shakespeare is dead af naar Amsterdam (NL) met een focus op Nederlandstalige vrouwelijke toneelschrijvers.

In februari 2024 keert Shakespeare is dead terug naar Leuven voor een nieuw internationaal festival.

Voor deze editie van 2024 zijn we op zoek naar nieuwe stemmen om te laten klinken. Daarom sturen we een open call uit naar theaterprofessionals wereldwijd.


Een selectiecommissie zal vervolgens alle genomineerde auteurs en stukken bekijken en een selectie maken van 10 internationale toneelschrijvers. De geselecteerde auteurs zullen worden uitgenodigd voor het festival van 2024, hun stukken zullen worden gepresenteerd aan een internationaal publiek en vertaald naar het Nederlands.


In 2022 werden in totaal 97 toneelstukken ingezonden, door 74 verschillende auteurs, uit 43 verschillende landen en 31 verschillende taalgebieden. Na lezing van alle toneelstukken (in het Engels, Frans, Duits of Spaans) stelde een selectiecomité een longlist van 30 teksten op, waaruit uiteindelijk deze werden gekozen.

Burkina Faso * Aristide Tarnagda * Façons d'aimer
Canada * Chelsea Woolley * Enormity, Girl, and the Earthquake in Her Lungs
China * Si'an Chen * Underpass
Duitsland * Maria Milisavljevic * Beben
Finland * Pipsa Lonka * Second Nature
Kameroen * Edouard Elvis Bvouma * Not koko's notes
Kosovo * Jeton Neziraj * Department of dreams
Slovenië * Simona Semenic * We, the european corpses
UK * Jasmine Lee-Jones * Seven Methods of killing Kylie Jenner

 

 

Internationale call voor nieuwe teksten.
CARL ZUCKMAYER SCHOLARSHIP - Call

CARL ZUCKMAYER SCHOLARSHIP - Call

In 2023 zal het ministerie van Rijnland-Palts voor de eerste keer de CARL ZUCKMAYER SCHOLARSHIP toekennen ter bevordering van hedendaags Europees theater en de nagedachtenis van de politieke Duitse toneelschrijver Carl Zuckmayer.

De beurs is bedoeld voor in Europa wonende toneelschrijvers die al minstens één toneelstuk hebben geschreven dat al is opgevoerd. Met de beurs kunnen ze een toneelstuk schrijven over een maatschappelijk relevant, Europees onderwerp.

De staat van de jonge toneelschrijver, Anouk Friedli

De staat van de jonge toneelschrijver, Anouk Friedli

onze generatie wordt vaak gezien als een verloren generatie
we voelen ons verloren
of we zijn iets verloren
een soort idealisme of collectiviteit
maar ik heb het gevoel dat we juist veel gewonnen hebben tegenover vorige generaties aan inzicht
aan bewustzijn en zelfbewustzijn
aan bescheidenheid
en zeker aan fijngevoeligheid

Lees hier de Staat van de jonge toneelschrijver zoals uitgesproken door Anouk Friedli op vrijdag 25 februari op de eerste editie van Shakesepeare is dead.