Nieuws

Het internationale festival voor nieuwe toneelschrijfkunst Shakespeare is dead wil de hedendaagse Nederlandstalige toneelauteur in de schijnwerper zetten en een ontmoetingsplaats zijn om internationaal werk te ontdekken. Shakespeare is dead is het allereerste festival in het Nederlandse taalgebied dat focust op de toneelschrijfkunst.

In afwachting van het festival, dat noodgewongen verplaatst werd naar februari 2022, presenteren wij u alvast met trots deze website. De voorbije maanden hebben we een uniek digitaal platform ontwikkeld dat alle informatie over de toneelschrijfkunst verzamelt. De website brengt de theatertekstwereld in kaart en dient als een kennisbank waar theaterauteurs, maar ook andere geïnteresseerden, allerlei info kunnen terugvinden over uitgeverijen, residenties, prijzen, opleidingen en dergelijke meer. Er is zowel een beknopt overzicht te vinden als een reeks long-read artikels die dieper ingaan op de organisaties, opleidingen, residenties… uit het netwerk. Bovendien houdt het Shakespeare is dead platform je steeds op de hoogte van de laatste nieuwtjes en evenementen uit de wereld van de theaterschriftuur. 

Opmerkingen of aanvullingen zijn welkom op info@shakespeareisdead.com of via de Facebook Community

Platform online!
CARL ZUCKMAYER SCHOLARSHIP - Call

CARL ZUCKMAYER SCHOLARSHIP - Call

In 2023 zal het ministerie van Rijnland-Palts voor de eerste keer de CARL ZUCKMAYER SCHOLARSHIP toekennen ter bevordering van hedendaags Europees theater en de nagedachtenis van de politieke Duitse toneelschrijver Carl Zuckmayer.

De beurs is bedoeld voor in Europa wonende toneelschrijvers die al minstens één toneelstuk hebben geschreven dat al is opgevoerd. Met de beurs kunnen ze een toneelstuk schrijven over een maatschappelijk relevant, Europees onderwerp.

De staat van de jonge toneelschrijver, Anouk Friedli

De staat van de jonge toneelschrijver, Anouk Friedli

onze generatie wordt vaak gezien als een verloren generatie
we voelen ons verloren
of we zijn iets verloren
een soort idealisme of collectiviteit
maar ik heb het gevoel dat we juist veel gewonnen hebben tegenover vorige generaties aan inzicht
aan bewustzijn en zelfbewustzijn
aan bescheidenheid
en zeker aan fijngevoeligheid

Lees hier de Staat van de jonge toneelschrijver zoals uitgesproken door Anouk Friedli op vrijdag 25 februari op de eerste editie van Shakesepeare is dead.