Written by

Paula Thielecke, geboren in 1990 in Berlijn Lichtenberg, is regisseur en toneelschrijver.

Haar tekst Judith Shakespeare - Rape and Revenge werd genomineerd voor de Retzhofer Drama Award in 2021. Het werk werd uitgenodigd voor de Heidelberger Stückemarkt 2022 en is een van de drie winnende stukken van de Autor:innentheatertage 2022 van het Deutsches Theater Berlin; Judith Shakespeare - Rape and Revenge is vertaald in drie talen.


Thieleckes werk is te zien in Staatstheater Cottbus, E.T.A. Hoffmann Theater Bamberg, Schauspielhaus Graz, tjg.dresden, Theater Baden-Baden, Neues Theater Basel, TD Berlin, Deutsches Theater Berlin, Schauspiel Köln en Staatsschauspiel Dresden.


Haar werk richt zich op thema's als geweld, overleven, ondergeschikt worden en verlangen.
Naast haar werk als kunstenaar klopt haar hart voor revolutionaire theorie - en praktijk.

In het seizoen 2023/24 zal ze Mein Herz Dein Bunker-290 BPM schrijven en regisseren in het Deutsches Theater Berlin.

 

OVER JUDITH SHAKESPEARE - RAPE AND REVENGE

 

"Ik stel me voor wat er gebeurd zou zijn als Shakespeare een prachtige begaafde zus had gehad, genaamd Judith" schreef Virginia Woolf in haar roman A room of one's own. Het is precies dat idee dat Schrijfster Paula Thielecke opneemt in haar toneelstuk Judith Shakespeare - Rape and Revenge, een opzwepend, geestig en puntig stuk: Judith is hier een jonge, tot nu toe weinig succesvolle vrouw die alleen een sollicitatiegesprek met een theaterdirecteur krijgt omdat ze het mobiele telefoonnummer van haar broer William doorgeeft. Maar de theaterkosmos is allesbehalve welwillend - niet alleen stuit ze herhaaldelijk op machtsspelletjes of seksisme, ze moet ook ontdekken dat haar broer niet alleen een begunstigde, maar ook een dader is.

Paula Thielecke - Judith Shakespeare - Rape and Revenge