Written by

Kaveh Ayreek is performancekunstenaar, fotograaf, scenarioschrijver, theater- en filmregisseur en woont in Noorwegen. Hij werd geboren als Afghaanse vluchteling in Iran.

Na de val van Kabul in 2021 door de extremistische Taliban-groepering werd hij gedwongen Afghanistan voor de tweede keer te verlaten. In de meeste van zijn werken probeert hij zijn ervaringen als lid van de Hazara-minderheid in Afghanistan en als kunstenaar in ballingschap te delen. Zijn werken gaan meestal over vrouwen, kinderen en de rol en status van etnische, taal- en genderminderheden in Afghanistan.

Hij is op zoek naar een nieuwe definitie van zijn identiteit als immigrant in zijn nieuwe wereld, terwijl hij de ervaring en geschiedenis van zijn land in zijn kunst weerspiegelt.


Zijn toneelstuk De lege reiskoffer werd vertaald en gepubliceerd in het Frans in 2022, en volgend jaar zal het worden vertaald in drie talen: Engels, Noors en Nederlands.

 

OVER DE LEGE REISKOFFER

Wat gebeurt er als plotseling het thuisland, dat elke cel van iemands lichaam heeft voortgebracht en gevoed, wegglipt?

Rond 2010 besloten Maryam en Hamid naar Afghanistan te gaan. De ouders van het jonge Afghaanse stel waren naar Iran geëmigreerd aan het begin van wat een hele reeks oorlogen zou worden. De lege reiskoffer vertelt het verhaal van de terugkeer uit ballingschap, naar het land dat Maryam en Hamid in hun verbeelding en dromen hadden gezien, maar nooit hadden gekend, omdat ze er nooit een voet binnen hadden gezet.

Kaveh Ayreek - De lege reiskoffer