Written by

Mokhallad Rasem (1981, Irak) volgde in Bagdad zowel een regie- als een acteursopleiding. Sinds 2005 woont en werkt hij in België. Zijn theaterwerk is flitsend en fysiek, associatief en fragmentarisch opgebouwd.

Rasem brak door met Irakese Geesten (creatieprijs Theater aan Zee, Vlaams Theaterfestival 2010) en met Monde.com (Kunstenfestivaldesarts 2011). Van 2013 tot 2022 was hij als maker verbonden aan Toneelhuis. Zijn voorstelling Romeo & Julia won de Young Directors Award 2013 op de Salzburger Festspiele en in 2014 kreeg hij voor Wachten de derde prijs op het BEfestival in Birmingham, met een tournee door het Verenigd Koninkrijk en Spanje tot gevolg. Ook Body Revolution (2015) kent een uitgebreide internationale tournee, met selecties voor o.a. Fadjr Festival in Teheran. Nadien verraste hij met Delivery Theatre, afhaaltheater-op-bestelling. Zijn samenwerking met Kuno Bakker, De verse tijd, werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival in 2018, net als zijn voorstelling Dagboek van een leeg bed in 2019. Als acteur was hij te zien in A Seperation (2021) en About Elly (2022) van TG Stan. Recent maakte hij Gelukzoekers (2023), samen met Charlotte Vandermeersch, bij Malpertuis/Theater Arsenaal en Alles is niet perfect voor Het Paleis (2024). Mokhallad Rasem is ook docent aan het Conservatorium van Antwerpen en lid van de artistieke raad.

 

OVER DAGBOEK VAN EEN LEEG BED

Wat gebeurt er in het hoofd en het hart van degene die huis en thuis moet verlaten en gedwongen is ergens anders volledig opnieuw te beginnen? Mokhallad Rasem verzamelt al twintig jaar persoonlijke notities: hij noteert dagelijks beelden die hem in zijn dromen verschijnen, herinneringen die opduiken en indrukken die vanuit de dagelijkse werkelijkheid zijn verbeelding binnen tuimelen. Tussen een leeg bed en dozen vol herinneringen verwoordt hij nu eens diepzinnige gedachten en heftige emoties, dan weer verstilde observaties en verrassende fantasieën. En dat alles voor het eerst in zijn moedertaal, het Arabisch. Dagboek van een leeg bed is een poëtische uitnodiging om na te denken over het verglijden van de tijd, over afstand en intimiteit, over afscheid moeten nemen en weer opnieuw beginnen.

foto: Hilde Roelstraete