Written by

Jibbe Willems is een Nederlands theaterauteur, -bewerker en -vertaler voor verschillende gezelschappen in het Nederlands taalgebied en soms daarbuiten.

Hij beperkt zich niet tot één genre, maar onderzoekt vorm en functie van de taal voor verschillende publieksgroepen. Soms groot, soms klein, soms jong, soms ouder, van toneel tot opera, van Internationaal Theater Amsterdam tot De Parade. Hij schrijft toneel, jeugdtheater, libretto’s en teksten voor muziektheater in een veelheid van stijlen. Willems hanteert een rauw idioom, heeft geen behoefte aan keurig dicht geplamuurde poëzie en hij gaat in ieder stuk een onderzoek aan naar vorm en functie van de taal. Zijn werk is vertaald en opgevoerd in Rusland, Brazilië, Zuid-Afrika, Duitsland, Spanje, Suriname, Tsjechië, Mexico, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Ierland, China, Egypte, Slovenië en België. Hij is huisschrijver bij toneelgroep Maastricht, heeft een wekelijkse radiorubriek bij De Ochtend van Vier, is tweemaal genomineerd voor de Toneelschrijfprijs, won de ARTES Jongtheaterschrijfprijs, twee zilveren en een gouden krekel, de Nederlands-Duitse Kaas und Kappes-prijs en de Belgische DeAuteursprijs.

 

OVER AGE OF RAGE

Er zit een boos meisje in een politiecel. Ze is zestien en ze is slim. Slimmer dan haar ouders en slimmer dan de meeste mensen. Ze denkt na over de dingen en de wereld en het leven en zo. Ze neemt geen blad voor de mond, ze is bang dat haar toekomst ontploft. Ze heeft - vindt ze zelf - nauwelijks iets gedaan; ze gooide alleen maar een taart in het gezicht van een politica. Maar toch is ze naar de grond gewerkt, opgepakt en vastgezet. Dat maakt haar alleen nog maar bozer en ze had al zo veel reden om kwaad te zijn: haar ouders liggen al een jaar in scheiding, ze is schuldsanering-arm en elke keer dat zij een mening probeert te vormen, wordt die door psychologen, leraren en klasgenoten haar strot weer ingeduwd. Age of Rage gaat over een strijdlustig meisje dat uit alle macht vooruit probeert te komen maar steeds omlaag getrokken wordt. Over een meisje dat gehoord wil worden, maar waar niemand naar luistert.

foto: Stephan Vanfleteren