Written by

Tena Štivičić (1977, Zagreb, Kroatië) is toneelschrijfster, scenarioschrijfster en columniste. Ze schrijft in het Engels en het Kroatisch.

Haar toneelstukken werden al over de hele wereld opgevoerd en in verschillende talen vertaald en gepubliceerd. Met haar stukken won ze onder andere de European Authors Award en de Innovation Award op de Heidelberg Stueckemarkt voor Fragile! en de prestigieuze Susan Smith Blackburn Prize in 2015 voor Drie Winters

Momenteel werkt Tena in opdracht van het Berliner Ensemble aan een nieuw toneelstuk. Verder heeft ze twee speelfilms in ontwikkeling met Screen Scotland en met Antitalent Productions in Kroatië, en een tv-project met Adrenalin Productions in Servië.

 

OVER DRIE WINTERS

Een portret van een eclectische familie, bijeengehouden door de wil om te overleven. In een met klimop bekleed huis in Zagreb, Kroatië maakt de familie Kos ruzie, worden ze verliefd en verliezen ze die liefde weer, terwijl de ene wereld na de andere om hen heen wordt opgebouwd en weer afgebroken.

Van de overblijfselen van de monarchie, via het communisme, dan democratie, oorlog en uiteindelijk acceptatie in een groter Europa, moeten vier generaties Kos-vrouwen - de ene nog onafhankelijker dan de andere - zich aanpassen om te overleven. De enige constante is het huis: gebouwd door aristocraten, opgedeeld, genationaliseerd, een getuige van de voorbijgaande generaties.

Maar wanneer de familie bijeenkomt voor Lucija's bruiloft hoort Alisa dat haar nouveau-riche zwager het familiehuis voor zichzelf heeft gekocht en dat de andere huurders moeten verhuizen. Voor de bruid is dat vooruitgang, voor haar zus is het een schimmige daad van hebzucht. Voor hun principiële ouders, ten slotte, is het één strijd te veel.

Drie Winters ging in november 2014 in première in het National Theatre in Londen. Het werd in 2015 bekroond met de prestigieuze Susan Smith Blackburn Prize, die jaarlijks wordt toegekend aan het beste nieuwe Engelstalige toneelstuk van een vrouwelijke toneelschrijver.

Tena Štivičić - Drie Winters