Written by

Amir Gudarzi (1986, Teheran) is een Oostenrijkse auteur en toneelschrijver. Hij studeerde scenarioschrijven aan wat toen de enige theaterschool in Iran was. Ook schreef hij scripts voor tv-series en speelfilms. Sinds 2009 woont Gudarzi in Wenen, Oostenrijk, waar hij theater-, film- en mediastudies studeerde.

In 2017 won Gudarzi de Oostenrijkse exil-DramatikerInnenpreis voor zijn toneelstuk Zwischen uns und denen liegt ... In 2019 werd Gudarzi's toneelstuk The Assassin's Castle uitgenodigd voor de Berlijnse Stückemarkt. In 2022 won hij de Duitse 'Kleist Förderpreis' met zijn toneelstuk Wonderwomb. Datzelfde jaar ontving Gudarzi de 'Duitse Christian-Dietrich-Grabbe-Preis' voor zijn stuk Quälbarer Leib - ein Körpergesang. In het seizoen 2023/2024 is hij writer-in-residence (zogenaamde Hausautor) bij het Nationaltheater Mannheim in Duitsland.

Gudarzi's toneelstukken werden vertoond in Jeruzalem, Londen, Wenen en verschillende Duitse steden. Hij ontving talrijke toneel- en literaire beurzen. Zijn debuutroman Das Ende ist nah werd gepubliceerd door dtv in augustus 2023.

 

OVER WONDERWOMB

Mijnen exploderen op een olietanker in de Straat van Hormuz - raketten raken een raffinaderij in Saoedi-Arabië - drones doden een officier van de Iraanse Revolutionaire Garde. In New York gaat een effectenmakelaar helemaal op in zijn speculaties - een zoon en zijn moeder proberen hun gescheiden levens in ballingschap te verzoenen - er worden wolkenkrabbers gebouwd in Dubai en Doha die nu al dreigen te zinken omdat de klimaatverandering de zeespiegel doet stijgen. Daartussen en in het midden van dit alles: de stemmen van de machtigen en de machtelozen, de dollars en de miljoenen wezens die olie zijn geworden.

In Wonderwomb vertelt Amir Gudarzi over de olie die de motor van het kapitalisme draaiende houdt, waarvoor mensen alles riskeren en die als geen andere stof de transformatie van onze wereld symboliseert. Multiperspectief en meerstemmig, in een indrukwekkende taal en een snel ritmische montage van concrete scènes, situaties en verhalen, zoomt het stuk in op zeer persoonlijke knooppunten van wereldwijde conflicten, creëert het een cartografie van macht en geopolitiek, draait het om de relatie tussen Oost en West en laat het uiteindelijk de olie zelf in de toekomst kijken.

Wonderwomb werd genomineerd voor de Retzhofer Dramaprijs 2021, kreeg een speciale vermelding van de jury van de Autor:innentheatertage 2022 en won de Kleist Prijs voor jonge toneelschrijvers in 2022.

Amir Gudarzi - Wonderwomb