“Het stuk is autobiografisch, geestig, onderhoudend. (…) Doddema verveelt nooit met zijn zelfironie, zijn ongeremde, soms kinderlijke speeldrang, zijn constante twijfel aan zichzelf en zijn onthullende blik op afkomst en de klassenkenmerken die niet te overwinnen zijn.” (Frankfurter Neue Presse)

TICKETS

Hij heeft geen baan, geen vriendin en geen idee. Een nieuwe start lijkt ook niet bepaald in zicht. En toch heeft het iets aanmatigends om bepaalde periodes in het leven een crisis te noemen, denkt Vincent Doddema. Altijd fluistert er een stemmetje: “Nee, dat is toch niet waar, of niet echt, of eigenlijk maar half waar.” Wat is het toch dat hem ervan weerhoudt om nu eens duidelijk te benoemen wat zijn probleem is?

Op zoek naar de oorsprong van zijn eigen sprakeloosheid heeft Vincent Doddema in eerste instantie alleen enkele oude liedjes en een flinke portie zelfspot ter beschikking. Maar in de loop van de tijd komt hij, naast figuren als Karl Marx, Michel Foucault of Pierre Bourdieu, ook personages uit zijn eigen verleden tegen: zijn oudoom, die zijn vader Het Kapitaal schonk, de Nederlands-calvinistische grootmoeder of zijn Duitse grootvader, wiens rechteroog aan het oostfront achterbleef.

Van en met Vincent Doddema
Coaching/eindregie Willem de Wolf
Decor Lisa Maline Busse
Licht Matthias Fröhlich
Dramaturgie Jörg Vorhaben
Vertaling in samenwerking met het Goethe-Institut

 

Wat er ontbreekt of hoe ik Foucault leerde kennen via een dating-app - Vincent Doddema