Event

Met de Shakespeare is dead reading club organiseren we een reeks internationale online toneeltekstleesevents. We lezen elke maand, tot aan het festival in februari 2022, een recent geschreven tekst met toneeltekstliefhebbers uit de hele wereld.

Op deze derde editie lezen we samen ‘The Wetsuitman’ van de Belgische toneelschrijver Freek Mariën. De Engelse vertaling is van David McKay.

Freek Mariën (1988) is schrijver en theatermaker. Hij studeerde Drama aan KASK Gent en is artistiek leider bij Het Kwartier. Daarmee maakt hij jeugd- en volwassenenvoorstellingen met focus op een straffe tekst, een stevige inhoudelijke basis en een niet-evidente vorm of thematiek. Zijn stukken geven blijk van een enorm taal- en vormbewustzijn; tegelijk spreken er een grote betrokkenheid op mens en wereld en een immer groeiend engagement uit. Vorm en inhoud zijn voor Mariën immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bovendien werd hij meermaals bekroond voor zijn teksten.

Voor ‘The Wetsuitman’ (2019) vertrekt Freek Mariën van documentair materiaal. Uitgangspunt is de vondst in 2015 op een Noors strand van een lijk in duikerspak. De politie komt erbij, afdeling vermiste personen. Niemand kan uitvissen wie het lijk is. Tot de politie telefoon krijgt van collega’s uit Nederland. Ook zij vonden een skelet in een wetsuit. Door de lens van een journalist zoomt Mariën steeds meer in op de feiten, tot hij in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus in het vluchtelingenkamp Jarmoek belandt. ‘The Wetsuitman’ is een caleidoscopisch stuk, dat het onderwerp ‘migratie’ vanuit verschillende perspectieven benadert. Bovenal is het een pleidooi, voor een publiek van veertien jaar en ouder, voor empathie in een verharde samenleving.

Shakespeare is dead reading club wordt georganiseerd in samenwerking met De Leesclub, Schauspielhaus Graz, Staatstheater Saarbrücken, UniT/ DramaForum Graz, The Fence en Maison d’Europe et d’Orient.

Wees welkom! Join de Zoom Meeting hier. 

SID reading club #3